Co je energeticky efektivní dům? Ukazatele a požadavky

Tipy   |   26.08.2024

Rozvíjející se stavební průmysl nabízí stále širší spektrum možností hospodárného a inteligentního hospodaření s energií. Nižší účty a menší uhlíková stopa jsou dva hlavní důvody, proč se stále více lidí rozhoduje postavit si energeticky efektivní dům od základů nebo upravit své stávající bydlení podle principů ekologické a nízkoenergetické výstavby. Co znamená energeticky efektivní budova, jaké jsou výhody takového řešení a do jaké míry ovlivňuje přírodní prostředí?

Úsporný dům - je to možné?

Základním principem fungování moderních energeticky efektivních domů je spotřebovat co nejméně energie – jak na vytápění, osvětlení, tak i tekoucí vodu. Tato strategie je možná díky několika základním prvkům.

Energeticky úsporný dům - co bereme v úvahu?

Energeticky úsporný dům - co bereme v úvahu?

  • Vhodné uspořádání místností v budově
  • Použití vhodných stavebních technologií
  • Co nejvíce eliminovat tepelné ztráty
  • Využívání alternativních zdrojů energie
  • Využívání technologií umožňujících efektivní hospodaření s energiemi

Vytvoření uzavřeného systému a efektivní řízení energie, která v něm cirkuluje, by proto mělo být cílem tvůrců každého energeticky efektivního domu bez ohledu na stádium realizace projektu (plánování, výstavba, dokončování, provoz apod.).

Energeticky efektivní dům – formální kritéria

Je energetická účinnost měřitelná? Samozřejmě! Energeticky efektivní budovy jsou vynálezem, který je na trhu již několik desetiletí, proto existují i ​​kritéria pro porovnání energetické hospodárnosti jednotlivých budov. Na jednom konci stupnice je tradiční rodinná obytná budova. Tam je potřeba tepla přibližně 90–120 kWh/m² za rok. Na opačném konci stojí pasivní dům s potřebou až 15 kWh/m2 za rok. Na druhé straně, energeticky efektivní budova je někde mezi nimi – zde se potřeba energie pohybuje v rozmezí 30-70 kWh/m² za rok.

Energeticky úsporný dům – praktická řešení

Cílem energeticky efektivní výstavby je poskytnout členům domácnosti vysoký tepelný komfort při snížení energetické náročnosti budovy. Při uspořádání jednotlivých místností v budově bude rozhodující jejich funkce: pro maximální využití přirozeného tepla je nejlepší řídit se sluncem. Navíc energeticky nenáročná budova by měla mít i kompaktní tvar: nejlepší je vyhnout se balkonům, vikýřům, arkýřům či ohybům střech – vyhnete se tak vzniku tepelných mostů v ohybech a rozích. Nejlepší je, pokud jsou patra co nejnižší, ale v souladu s normami – nemusíte ohřívat zbytečný objem.

Orientace místností vzhledem k přirozenému osvětlení:

Orientace místností vzhledem k přirozenému osvětlení:

  • jih: obývací pokoj, jídelna, obývací pokoj, pracovna
  • sever: předsíň, chodby, vstup do domu, garáž
  • východ: ložnice, kuchyně
  • západ: pokoje, kde trávíte čas odpoledne

Pokud jde o energeticky úsporné materiály používané pro výstavbu, nejlepší možnosti jsou ty, které umožňují vytvoření budovy, která uchovává teplo získané během dne a uvolňuje jej do interiéru po západu slunce nebo v zamračeném dni. Skvěle poslouží cihly, kámen, pórobeton, skeletové technologie i specializovanější prefabrikáty. Pokud jde o zdroje energie ,v energeticky efektivních budovách, se nejčastěji volí fotovoltaika – panely absorbující energii slunečního záření, tepelná čerpadla založená na cirkulaci tepla mezi prostory s různými teplotami a konečně rekuperátory, které rekuperují teplo z větrání.

Inteligentní energetický management budov

Stavba energeticky úsporného domu je začátkem dobrodružství. V konečném důsledku je výzvou použít co nejméně energie při dosahování tepelné pohody. To zahrnuje i efektivní hospodaření s energiemi. Zde přicházejí vhod inteligentní systémy pro řízení vytápění, osvětlení a zařízení jako žaluzie a markýzy. Jaké jsou jejich výhody?

  • přesné přizpůsobení spotřeby energie potřebám členů domácnosti,
  • možnost vzdálené správy energie,
  • možnost automatizace provozu systému,
  • bezdrátové připojení prvků systému,
  • snížení spotřeby energie na nezbytné minimum.

Nabídka TECH Controllers zahrnuje řešení, která vám pomohou efektivně řídit energii ve vaší domácnosti a užívat si nejen každodenního komfortu, ale také úspor a povědomí o snižování vaší uhlíkové stopy. O jakých řešeních mluvíme?

Ovládání topení

Náš inteligentní systém řízení vytápění pracuje s podlahovým i radiátorovým vytápěním a umožňuje vám oddělit jednotlivé topné zóny (místnosti). To vám umožní přizpůsobit tepelný komfort vašemu cirkadiánnímu rytmu a umožní vám platit jen za energii, kterou skutečně spotřebujete. Kromě toho můžete systém ovládat na dálku z mobilní aplikace a průběžně sledovat jeho výkon.

Ovládání osvětlení

Energetická efektivnost v domácnosti znamená také efektivní hospodaření s energií potřebnou k osvětlení interiéru. Náš inteligentní systém řízení osvětlení zde bude perfektní – intuitivní ovládání a možnost plné automatizace vám umožní zlepšit ovládání osvětlení a v důsledku toho snížit energetický výdej.

Systém Sinum

Pokud hledáte komplexnější řešení, podívejte se na možnosti systému inteligentní domácnosti Sinum. Pomocí něj můžete na dálku ovládat všechny funkce vašeho domova (zónové vytápění, osvětlení, rolety, žaluzie a markýzy atd.), přidávat další zařízení, sledovat spotřebu energie, získávat statistiky, spouštět scény a průběžně kontrolovat přístup k nim, jakož i integrovat systém s invertory, skladováním energie, měřiči energie, tepelnými čerpadly a plně uvědomělým energetickým managementem (Home Energy Management System). Sinum je rozsáhlý nástroj, který vám umožní zvýšit energetickou účinnost vašeho domu nebo bytu případně firmy v několika krocích.

Energeticky úsporný dům se systémem Sinum

Energeticky úsporný dům se systémem Sinum

  • Ovládání vytápění
  • Ovládání osvětlení
  • Ovládání rolet, žaluzií, markýz a bran
  • Bezpečnost domova
  • Systém energetického managementu
  • Integrace zařízení a zdrojů energie
  • Monitorování spotřeby energie
  • Spouštění scén a průběžná kontrola přístupu
  • Systémová integrace s invertory, zásobníky energie, měřiči energie a tepelnými čerpadly
  • Energetický management HEMS.

Jak funguje systém řízení energie Sinum?

Náš originální systém Sinum je dokonalým příkladem inteligentního systému pro monitorování a řízení toku energie v domácnosti. Může být integrován s fotovoltaickými invertory, zásobníkem energie, tepelnými čerpadly, rekuperací nebo vytápěním. HEMS (Home Energy Management System) má za cíl optimalizovat spotřebu energie a dosáhnout nejvyšší možné úrovně energetické účinnosti. Praktické příklady použití? Ovládání ohřevu zásobníku vody při nadměrné produkci energie z fotovoltaických panelů, řízení nabíjení baterie, blokování energeticky náročných zařízení, když nedochází k výrobě energie ze slunce, využívání přebytečné energie k nabíjení auta a mnohé jiné.

Energeticky úsporný dům - vyplatí se to?

Trend šetření energie je samozřejmě poháněn rostoucími cenami energií a snahou snižovat náklady za ně. Důležitá jsou zde však i ekologická hlediska: nižší spotřeba energie znamená nejen úsporu, ale také nižší negativní dopad na životní prostředí. Investice do energeticky úsporných stavebních materiálů, využívání přírodního tepla a ekologických zdrojů energie nebo obecně snižování spotřeby elektrické energie jsou důležitým příspěvkem ke zlepšování životního prostředí, z čehož profitujeme všichni. Pokud máte v úmyslu postavit si energeticky úsporný dům nebo upravit svůj současný dům podle principů šetření energií, určitě do svého plánu zahrňte i fázi jeho užívání – energeticky úsporného. Vyberte si moderní řešení a naše zkušenosti v této oblasti. V případě jakýchkoli dotazů jsme Vám k dispozici.

Sugerowane produkty

EH-01
Ústředna Sinum EH-01
EH-01
LE-3x230mb
LE-3x230mb 3-fázový obousměrný elektroměr s certifikátem MID
LE-3x230mb

Sazba nebo Sdílet

Váš komentář

- Povinné pole

Komentáře

Žádné komentáře