Regulace podlahového vytápění je způsob, jak zvýšit tepelnou pohodu a snížit účty za vytápění

14.06.2024

Racionální rozložení teploty v místnostech, energetická efektivnost, funkčnost a možnost svobody interiérového designu, jsou jen některé z mnoha výhod instalace podlahového topení ve vaší domácnosti. Aby však taková instalace přinesla v praxi citelný tepelný komfort a snížila spotřebu energie, je nejdůležitější správné vyregulování celého systému. Čím a jak regulovat podlahové vytápění?

Vstupní teplota podlahového vytápění

Jedním z nejdůležitějších parametrů, který je nutno při podlahovém vytápění nastavit, je vstupní teplota vody zásobující systém. Vhodné nastavení umožňuje ochránit podlahu před poškozením a zajistit správný přívod tepla do místností.

I-1m

REGULACE VSTUPNÍ TEPLOTY VODY PRO DVĚ NEJČASTĚJŠÍ VARIANTY PODLAHOVÉHO TOPENÍ

  1. Podlahové topení v celém domě
    Nastavte příslušné parametry na regulaci zdroje tepla. V podstatě celá
    instalace je napájena vodou o stejné teplotě.

  2. Smíšený systém (radiátory + podlahové topení)
    Je třeba nainstalovat směšovací ventil, který sníží teplotu v okruhu podlahového vytápění. Teplota se sníží smícháním přiváděné vody ze zdroje tepla s chladnější, která se vrací ze zpátečky. Výsledná teplota míchání studené a teplé vody je určena nastavením ventilů.

Regulace směšovacího ventilu se používá k řízení činnosti ventilu EU-I-1m. Nejdůležitější funkce regulace EU-I-1m:

  • Řízení tří- nebo čtyřcestného ventilu
  • Ovládání chodu čerpadla
  • Schopnost řídit dva další ventily pomocí přídavných modulů EU-I-1m
  • Možnost připojení internetového modulu EU-505 nebo WIFI RS a správa přes webovou aplikaci eModul.eu
  • Ochrana teploty zpátečky
  • Ekvitermní a týdenní regulace
  • Spolupráce s regulátory kotlů TECH s RS komunikací, instalačními regulacemi a podlahovými zónovými regulacemi

Použití směšovacího ventilu v instalaci a jeho chytré řízení pomocí vhodné regulace je způsob, jak dodat podlahovému vytápění teplotu na přijatelné úrovni, i v případech kdy je v oběhu vodou s vyšší teplotou (přímo z radiátorové větve).

Regulace pracuje následovně: Čidlo umístěné na přívodu do podlahové instalace měří teplotu vody. Pokud je aktuální teplota vyšší, směšovací ventil se zavírá, což způsobí zvýšení průtoku zpátečky z instalace. Tak se teplota vody znižuje. V případě, že čidlo zaznamená alarmovou (havarijní) teplotu, zastaví se čerpadlo. Pokud je teplota naměřená čidlem příliš nízká, postup je opačný. Směšovací ventil se otevírá, což způsobí, že se do přívodního potrubí vrátí méně chladné vody. Teplota vody se zvýší.

Teplota přívodu a venkovní teplota

Mysleme na to, že snadné udržování teploty přívodu v normálních mezích ani zdaleka nemusí zajistit optimální tepelný komfort. Teplotu přívodu musíte flexibilně přizpůsobit i vnějším podmínkám. Při silných mrazech budou doporučeny vyšší teploty přívodu do systému podlahového vytápění. Ale vyšší teplota v přechodném období povede k přehřívání místností, což má za následek energetické ztráty a diskomfort. Výběrem a následnou úpravou ekvitermní křivky se zajistí vhodné přizpůsobení teploty přívodu externím teplotám.

Systémové řízení podlahového vytápění, t.j. teplota dokonale přizpůsobená vašim potřebám

Dalším klíčovým faktorem ovlivňujícím účty a tepelnou pohodu podlahového vytápění je regulace pokojové teploty. Příjemné teplo v místnostech s podlahovým topením lze zajistit vhodným managementem vytápění. Řídící systémy vodního podlahového vytápění mohou komunikovat s topným zařízením, pomocí drátové nebo bezdrátové komunikace. Je důležité, aby tyto systémy byly uživatelsky přívětivé a bezpečné.

Základní prvky efektivně fungujícího systému řízení podlahového vytápění od TECH Controllers jsou:

  • Regulace termoelektrických pohonů – centrální řídící jednotka ovládající činnost zařízení instalovaných v konkrétních místnostech.
  • Teplotní čidla nebo pokojové termostaty, které umožňují udržovat různé teploty v místnostech v závislosti na našich potřebách.
  • Termoelektrické pohony pro ovládání ventilů v rozdělovačích podlahového vytápění (např. STT-230/2 M). Otevírají nebo zavírají přívod vody do topných smyček v závislosti na signálu vysílaném teplotními čidly nebo termostaty.

Jak to funguje?

V závislosti na teplotě v místnosti (příliš nízká nebo příliš vysoká), regulátor teploty vyšle signál do hlavní regulace (lišty). Regulace aktivuje/deaktivuje termoelektrické pohony, které jsou namontovány na rozvaděči. Tím se uzavře nebo otevře topná smyčka. Jednoduše použitelný ovládací panel zajišťuje funkčnost a efektivitu celé instalace. Po dosažení požadované teploty ve všech místnostech regulátor vypne zdroj tepla, čímž se zabrání nadměrným ztrátám tepla a energie.

Rozlišování teplot v různých místnostech v domě je součástí myšlenky obezřetného hospodaření s teplem. Lze tak snižovat náklady na vytápění při zachování každodenního komfortu.

Možnosti ovládání pokojové teploty s podlahovými regulacemi od TECH Controllers

  • Nastavení individuálních teplot pro různé zóny v domě (4, 8, 10, až 32 zón v závislosti na zvoleném modelu)
  • Schopnost plánovat nastavení předem, pomocí speciálních týdenních harmonogramů
  • Plná kontrola a změna parametrů mimo domov, díky moderní aplikaci eModul
  • Možnost zohlednění změn venkovní teploty při regulaci (po zakoupení a aktivaci venkovního teplotního čidla)
  • Flexibilní výběr zařízení podle potřeb a preferencí uživatelů (drátové a bezdrátové systémy, teplotní čidla a různé modely pokojových termostatů, rozličné modely termoelektrických pohonů)


Hydraulická regulace podlahového vytápění jako řešení pro nevytápěné místnosti

Různé místnosti v domě mají různé požadavky na vytápění, což se promítá do různých délek okruhů podlahového vytápění a různého hydraulického odporu. Teplotu podlahy lze regulovat ukládáním potrubí ve vzdálenosti 10 až 30 cm (v závislosti na průměru potrubí, tepelných ztrát v místnosti nebo typu podlahy), jakož i vyrovnáváním průtoků pro jednotlivé okruhy. Jinými slovy, každým topným okruhem by měla proudit voda se specifickým průtokem podle požadovaného tepelného výkonu. K tomuto účelu slouží ventily regulující hydraulický odpor jednotlivých smyček. Velice praktickým řešením je použití rozdělovače vybaveného ventily. Přesná regulace je možná díky průtokoměrům, které lze připojit k podlahovému rozdělovači. Manuální hydraulická regulace zahrnuje snížení průtoku vody ve smyčkách s nejmenším odporem a současné zvýšení průtoku v nejdelších smyčkách s nejvyšším hydraulickým odporem. Cílem je dosáhnout, co nejvyšší průtok vody v nejdelších smyčkách a snížit v nejkratších.

Spuštění systému podlahového vytápění po letní přestávce

Účinnost podlahového systému závisí i na jeho provozu. Léto je skvělý čas na údržbu vašeho systému, zvláště pokud jej používáte již dlouho.

Než zapnete podlahové topení po letní přestávce:

  • Odvzdušněte systém
    Vzduch, který se hromadí v topných větvích, může výrazně zpomalit nebo dokonce zabránit rovnoměrnému ohřevu podlahy.

  • Zkontrolujte tlak vody v instalaci
    Příliš nízký tlak vody v instalaci je znakem toho, že je třeba doplnit vodu.

  • Prohlédněte připojení topných obvodů k rozdělovači pro případ výskytu netěsností
    Přítomnost charakteristických skvrn je znakem toho, že spoj netěsní. Potřebné opravy, by měly být provedeny před příchodem prvních chladných dnů.

Pokud se systém používá delší dobu, je také dobré propláchnout podlahové topení. Je to způsob, jak se zbavit různých druhů usazenin hromadících se uvnitř potrubí a zvýšit jeho účinnost během sezóny.

Jak vyregulovat podlahové vytápění - shrnutí

  1. Nastavte teplotu přívodu podlahového vytápění maximálně na 35°C.
    • Směšovací ventil a příslušný regulátor udržují přívodní teplotu na vhodné úrovni, i když je voda v radiátorovém systému ohřívána na vyšší teploty.
  2. Přizpůsobte teplotu přívodu vnějším podmínkám.
    • Během mrazů by se měla přívodní teplota zvýšit a v přechodném období snížit tak, aby se zabránilo přehřívání místností a ztrátám energie.
    • Pomocí ekvitermní křivky můžete dokonale přizpůsobit teplotu otopné vody venkovní teplotě.
  3. Využijte individuální ovládání v jednotlivých místnostech - Zónovou regulaci.
    • K nastavení teplot v jednotlivých místnostech podle individuálních potřeb se vyplatí použít řídicí systémy podlahového vytápění (centrální jednotku, teplotní čidla nebo pokojové termostaty a termoelektrické hlavice).
  4. Zajistěte rovnoměrný ohřev hydraulickým vyregulováním.
    • Délka topných okruhů a hydraulický odpor by měly být přizpůsobeny různým místnostem v domě, aby se teplo distribuovalo rovnoměrně v jednotlivých okruzích.
  5. Před spuštěním po letní přestávce proveďte údržbu systému.
    • Před zapnutím podlahového vytápění po letní přestávce je třeba provést údržbu systému. Včetně propláchnutí podlahového vytápění, aby se odstranily usazeniny a zvýšila se efektivita provozu.

Regulace podlahového vytápění je způsob, jak ušetřit

Podlahové topení umožňuje dosáhnout vysokého tepelného komfortu a zároveň snížit účty za vytápění. Vodní podlahové vytápění znamená nižší náklady na údržbu domu a vysoký tepelný komfort. Chyby ve fázi instalace nebo nesprávné nastavení instalace mají za následek poruchy během provozu, které mohou vést k nedotopení nebo přetopení místností. Proto je velmi důležité regulovat teplotu topného média, regulovat průtoky (hydraulická regulace) a vhodně upravovat teplotu v místnosti. Splnění poslední podmínky zaručí moderní zónové regulace podlahového topení. Dodržení všech pravidel týkajících se samotné pokládky a montáže regulace podlahového topení vám umožní vychutnat si úplný tepelný komfort.

Sugerowane produkty

EU-L-4 WiFi
Univerzální regulace pro podlahové a radiátorové vytápění s Wifi
EU-L-4 WiFi
EU-L-5s
DRÁTOVÝ REGULÁTOR PRO TERMOELEKTRICKÉ POHONY (8 ZÓN)
EU-L-5s
EU-L-8e
BEZDRÁTOVÝ REGULÁTOR PRO TERMOELEKTRICKÉ POHONY (8 ZÓN)
EU-L-8e
EU-L-9r (doprodej)
UNIVERZÁLNÍ ZÓNOVÁ REGULACE TERMOSTATICKÝCH VENTILŮ (8 ZÓN)
EU-L-9r (doprodej)
EU-L-10
DRÁTOVÁ ZÓNOVÁ REGULACE TERMOSTATICKÝCH VENTILŮ (10 ZÓN)
EU-L-10

Sazba nebo Sdílet

Váš komentář

- Povinné pole

Komentáře

Žádné komentáře