Zónová regulace podlahového vytápění - co se vyplatí vědět?

Tipy   |   16.07.2024

Podlahové topení je velmi pohodlný a efektivní systém pro vytápění domu nebo bytu. Příjemné teplo, šířící se do prostoru od podlahy, žádné radiátory či jiné viditelné prvky topného systému a v neposlední řadě nižší spotřeba energie – kdo by to nechtěl vyzkoušet? Pro získání takového množství výhod je však třeba naplánovat systém řízení vytápění. Zónová regulace podlahového vytápění je jistě jedním z nejlepších řešení. Co je třeba vědět?

Ve zkratce:

  • Obyvatelé domů a bytů se rozhodnou pro instalaci podlahového vytápění, mimo jiné z důvodu nižších nákladů na vytápění, vyššího komfortu bydlení či zvýšení hodnoty nemovitosti.
  • Podlahové vytápění a příslušný systém zónové regulace jsou dokonalou kombinací, která vám umožní optimalizovat provoz tepelného zdroje a tím snížit energetické výdaje vaší domácnosti.
  • Při plánování systému řízení podlahového vytápění se vyplatí brát v úvahu technologické vymoženosti, jako je možnost spravovat regulaci pomocí mobilní aplikace nebo funkce inteligentního učení zařízení.
  • Při výběru řídícího systému podlahového vytápění jsou neocenitelné rady odborníka – zvolená regulace ovlivní komfort používání i finance.

Obsah:

Proč podlahové vytápění?
Podlahové vytápění, zónová regulace a úspora - jak to funguje?
Tepelná setrvačnost a výběr regulátorů
Inteligentní systém automatizace a řízení budovy – co to znamená?
Elektrické a vodní podlahové vytápění - jak regulovat?
Využijte odborné poradenství!

Proč podlahové topení?

Zde jsou nejdůležitější důvody, proč se obyvatelé domů a bytů tak často rozhodují pro instalaci tohoto topného systému:

  • nižší náklady na vytápění,
  • rovnoměrné rozložení tepla v místnosti,
  • menší cirkulace vzduchu a tím i prachu,
  • zvýšení hodnoty nemovitosti,
  • estetické hledisko,
  • komfort ovládání topného systému.

Klíčem k úspěchu je v tomto případě vhodný systém řízení tepla. Podlahové vytápění a zónová regulace jsou optimální kombinací, díky které dosáhnete nejlepších (ekonomických) výsledků a zároveň si vychutnat pohodlí v rámci jednoduchosti každodenního používání. Řekněme si, co bychom o tomto systému měli vědět.

Podlahové vytápění, zónová regulace a úspora - jak to funguje?

Zónová regulace, která dobře spolupracuje se zdrojem tepla, umožňuje skutečně snížit náklady na vytápění. Jak je to možné? Instalace samostatných ovladačů ve všech místnostech umožňuje mírně snížit teplotu na místech, kde trávíte nejméně času, ta to i v době, kdy nejste doma. Snížení teploty ve vybraných místnostech a časech o 1-2°C, při zachování plného komfortu, vám pomůže ušetřit poměrně značné částky. Podlahové topení navíc nejprve umožňuje vytápět podlahovou plochu, díky čemuž je teplo v místnosti rozloženo rovnoměrně a komfortní teplota může být o něco nižší, což se samozřejmě promítá i do úspor.

Topný systém a rozložení teploty v místnosti

Topný systém a rozložení teploty v místnosti

Tepelná setrvačnost a výběr regulátorů

Na rozdíl od radiátorového vytápění se systém podlahového vytápění vyznačuje vysokou tepelnou setrvačností, tedy pomalou reakcí na změny teploty. Co to znamená? Než se teplo generované vodním podlahovým potrubím nebo elektřinou dostane do místnosti, musí nejprve zahřát beton a vrstvu podlahy. Zahřátí podlahy zabere delší dobu, a také podlaha zůstane teplá dlouho po vypnutí zdroje tepla.

Inteligentní systém automatizace a řízení budovy – co to znamená?

Důležitými aspekty pohodlí při řízení budovy (v kontextu podlahového vytápění) jsou také možnosti jeho ovládání prostřednictvím mobilní aplikace a inteligentní funkce učení softwaru. Ovládání systému vytápění z mobilní aplikace je neocenitelný komfort. Jakékoliv nastavení je u nás možné na dálku průběžně upravovat nebo například celý systém zablokovat, aby se nezměnily dříve uložené harmonogramy či teploty. Při zapnuté funkci Optimum Start ve vybraných regulacích se zařízení na základě získaných údajů a pomocí učícího algoritmu během několika dní naučí, jak rychle a efektivně přejít z ekonomické teploty na teplotu komfortní

Elektrické a vodní podlahové vytápění - jak regulovat?

V případě elektrického podlahového vytápění se pokojový termostat s teplotním čidlem připojují na podlahovou topnou rohož. Zde stojí za zvážení i instalace čidla teploty podlahy, který omezuje provozní teplotu topného systému, čímž se zabrání přehřívání podlahy nad nastavenou mez.
Pokud jde o vodní podlahové vytápění, zónová regulace funguje následovně:

Jak funguje ovládání vodního podlahového vytápění?

Jak funguje ovládání vodního podlahového vytápění?

Centrální jednotka zohledňuje nastavenou teplotu v místnosti → teplotní čidlo rozpozná příliš nízkou nebo příliš vysokou teplotu → informace o potřebě zapnutí nebo vypnutí topení se přenáší do centrální jednotky → centrální jednotka zapne, případně vypne termoelektrické pohony s topným zařízením a oběhovým čerpadlem → topná smyčka je otevřená nebo zavřená.

Využijte odborné poradenství!

Pokud jste se rozhodli pro instalaci podlahového vytápění, výběr vhodného systému řízení podlahového vytápění je dalším, neméně důležitým krokem. Dobré rozhodnutí vám umožní nejen ušetřit, ale také užívat si nejvyšší možný komfort života ve vašem domě či bytě. Proto, pokud máte jakékoli dotazy nebo potřebujete poradit, specialisté TECH Controllers jsou zde, aby vám pomohli. Kontaktujte nás telefonicky nebo e-mailem.

Sazba nebo Sdílet

Váš komentář

- Povinné pole

Komentáře

Žádné komentáře